Friday, November 20, 2009

KEENGGANAN POLIS (PDRM) MENYIASAT DAN BERTINDAK PUNCA PENGGUNAAN SIJIL ANAK NEGERI PALSU (SAN) BERLELUASA DISABAH

Isu penggunaan Sijil Anak Negeri telah menambah hangatkan senario politik Negeri Sabah bilamana pada 17hb Novembr 2009 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekong, Datuk Samsudin Yahya (kiri), membangkitkannya di Dewan Undangan Negeri Sabah.

Sabah negeri dibawah bayu yang belum lagi reda dengan isu penggunaan kad pengenalan dikeluarkan kepada kaum pendatang daripada Filipina dan Indonesa kini telah di kejutkan lagi dengan isu sijil anak negeri yang kesahihannya diragui.

Pihak Polis bersama beberapa agensi lain termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) digesa supaya menyiasat Adun Sri Tanjung, Jimmy Wong Sze Phin(kanan) yang didakwah oleh Ahli Dewan Undangan negeri Kawasan Sekong sebagai penipu kerana memiliki Sijil Anak Negeri yang kesahihannya meragukan demikian kenyataan, dibuat oleh YB Datuk Samsudin Yahya, disiar di muka depan Akhbar New Sabah Times, memberi gambaran peri pentingnya isu tersebut yang telah lama menghantui rakyat sabah.

Penggunaan Sijil Anak Negeri dimiliki oleh gulongan yang tidak berhak memiliki nya bukan masalah baru kepada rakyat Sabah. Pengeluarannya telah dibekukan diera Kerajaan Parti Berjaya memerintah disebabkan adanya penyalahgunaankuasa dalam proses pengeluarannya.

“Sebagai formula memelihara hak kaum anak negeri daripada terjejas akibat pengeluarannya yang didalangi segelintir Ketua Daerah dan Ketua Anak Negeri tidak bertanggungjawab Kerajaan Parti Berjaya telah membekukan pengeluarannya sejak tahun 1983” demikian kenyataan yang pernah dibuat bekas Ketua Daerah Sandakan OKK Hassnar Hj Ebrahim (kiri).

Ramai daripada kalangan pemimpin masyarakat Sabah pernah menyoal penggunaan sijil anak negeri palsu tetapi setiap kali isu tersebut dimatikan begitu saja menyebabkan sebilangan besar rakyat Sabah daripada keturunan anak negeri menerima nasib ibarat sudah jatuh ditimpa tangga”. Padah kesan penggunaannya ramai kaum anak negeri telah hilang tanah milik mereka yang dikeluarkan geran taraf Native Title kerana geran mereka diambil oleh gulungan tauke tauke yang ada hubungan dengan kakitang diJabatan Tanah dan Ukur.

Walaupun ianya merupakan satu jenayah dan seorang Menteri BN pernah memberi jaminan kepada rakyat bahawa mereka yang menggunakan sijil anaka negeri palsu akan diserah kepada Polis tetapi sehingga kini tidak ada satupun dari kalangan mereka yang memiliki dan menggunakan sijil anak negeri yang kessahihannya diragui telah diheret dan diddakwa diMahkamah untuk diadili.

“keengganan anggota PDRM (kanan) menyiasat dan mengambil tindakan keatas aduan kaum anak negeri terhadap gulungan yang memiliki sijil anak negeri yang kesahihannya diragui adalah punca penggunaan sijil anak negeri palsu berleluasa diSabah” ujar En Zainuddin Hasssan ketua Penerangan AMK negeri Sabah.

“AMK menyeru Kerajaan BN jika mereka tulus hendak memperjuangkan hak kaum anak negeri yang kini tertindas akibat penggunaan Sijil Anak Negeri yang dikeluarkan kepada mereka yang tidak berhak - jangan hanya tumpu kepada pemilikan sijil sedemikian oleh pemimpin pembangkang sahaja. Banyak Tauke - tauke proksi BN dan UMNO telah merampas ribuan ekar Tanah orang kampong dengan mengunakan Sijil Anak Negeri serupa! Apakah mereka diberi kekebalan dan imuniti daripada kerajaan dan tidak boleh diambil tindakan Undang Undang?” Tambah En Zainuddin hassan

Sabahkini.net telahpun menyiarkan tindakan seorang wanita berbangsa Sungai daripada daerah Kinabatangan, Puan Rosmina Binti Nazry, melaporkan kepada Polis akan perbuataan seorang wanita berbangsa Cina tetapi memiliki serta menggunakan satu sijil Anak Negeri yang tidak ada rekod diMahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu. Malangnya aduan Puan Rosminah Bte Nasry kepada Polis tidak hendak disiasat oleh Polis walaupun telah diadu secara resmi di Balai Polis daerah Sandakan.

Ketua Penerangan AMK PKR Sabah, Zainuddin Hassan (kanan) mencabar Kerajaan BN dan Polis, SPRM agar jangan berat sebelah hanya kerana terdapat sijil yang dimiliki oleh seorang ahli pembangkang sahaja. Terdapat ramai gulongan tauke- tauke dari Sabah yang menyokong Barisan Nasional juga memiliki sijil yang kesahihannya diragui tetapi enggan diambil tindakan oleh kakitangan Kerajaan BN Sabah walaupun aduan demi aduan telah dibuat.

“Siasat semua laporan yang pernah dibuat oleh kaum anak negeri Sabah kalau memang PDRM jujur hendak menangani perkara ini dan bukan meneguk diair keruh untuk mencari untung peribadi. “ Tambah En. Zainudin Hassan

1 comment:

  1. If the BN government is really serious about finding the truth, just ask all the suspected bogus natives of Sabah to do a DNA test so that we can find out whether the fuchows and hakkas have any rungus or dusun dna in thier body-cheap and accurate.

    ReplyDelete